Det är rätt vanligt att löpare jag träffar har stora laterala krafter, dvs att deras tyngdpunkt rör sig lite långt och snabbt i sidled vilket framför allt kommer av lite svajiga landningar då höfter och knän inte riktigt kan hålla emot vilket skapar en instabilitet och läckage av energi i sidled. ”Jaha, då ska jag väl stärka knäna”, brukar många säga när de dessutom kan se på värdet för deras ledbelastning att det är lite för höga sido- och skruvkrafter som är potentiellt skadeframkallande. Tja, visst kan man stärka muskler som stabiliserar lite här och där i kroppen. Men en viktig nyckel är rörelsen i axelleden som för väldigt många är allt för begränsad. I stort sett varje dag (ofta flera gånger om dagen) ser det ut som på bilden här nedan.
Först är det rätt höga sidokrafter (stor, vit pil). Men när jag visat hur de ska röra armar/axlar hamnar värdet för laterala krafter på i stort sett perfekt i den gröna zonen (turkos, liten pil). Det enda jag har sagt till denna löpare mellan de två testerna är alltså lite om armar/axlar. Så bara för att det är höga sidokrafter som ökar belastningen i höfter och leder och ger energiförluster är det alltså inte i knäna och höfterna svaret sitter utan mycket högre upp. Typ som det mesta med löpteknik. Man struntar i symptomen och adresserar huvudproblemet, som ofta sitter någon annanstans, så löser sig mycket av sig själv.
Vill du veta hur det står till med dina laterala krafter och hur mycket energi du kostar när du springer kan du också ska en analys med mig och mina 3D-kameror. Läs mer och boka här!