Sätter man ett plåster på ett barn som har skadat sig gör i regel mycket mindre ont. Och blir man serverad något som ska vara en ny typ av fantastisk sportdryck så får man massor av energi även om det bara är smaksatt vatten. Sånt kallas placebo. Det finns även något som heter nocebo som betyder att negativa förväntningar förvärrar symptom. Upplevde nyligen en härligt nocebo-effekt under ett hårt träningspass som visade sig vara inbillning på grund av en miss i inställningen av pulsmätaren.
Placebo känner de flesta till. Om jag säger att ett piller höjer (eller sänker) din tröskel för smärta kommer väldigt många hävda att de fått precis den effekten, helt oavsett om pillret innehåller några verksamma delar eller inte. Till exempel såg jag en studie om kompressionskläders påverkan på prestation där de inlett det hela med att frågat deltagarna om de tror att kompressionskläder kommer att påverka deras prestation positivt. Det visade sig sedan att en del personer upplevde en positiv effekt men att effekten stod i proportion till vad det trodde innan studien inleddes. Nu kanske du är en person som upplevt mycket positiva effekter av kompressionskläder, till exempel såna där fotlösa strumpor man ha på underbenen för att vader ska må bättre, och nu blir jättearg eftersom du minsann alltid fick kramp och hälseneproblem innan du skaffade dem och att problemen nu är borta och det verkligen inte är någon ”inbillad” effekt. Men man kan faktiskt inte dra slutsatser av en persons upplevelser och säga att de är allmängiltiga och hitta på en bra förklaring till varför det bör funka för alla. Själv får jag krampkänning och tappar spänst och tycker det är väldigt obehagligt med spända grejer runt vaderna. Men bara för att jag får negativa effekter betyder inte att jag tror att det är dåligt för alla.
Man måste också komma ihåg att placebo inte är någon inbillad effekt. Man kan faktiskt få en påtaglig, mätbar, fysisk effekt. I en del studier har man faktiskt varit så ”taskig” att man har gjort ett kirurgiskt ingrepp men inte gjort mer än öppnat och stängt patienten och låtsats att man åtgärdat ett problem. Men ändå kommer väldigt många att rapportera hur mycket bättre det känns efter ingreppet. Och kombinerar man fejk-kirurgi tillsammans placebopiller har man en verklig vinnare.
Placebo handlar alltså om positiva effekter av sånt som inte kan ge någon effekt. Så finns det nocebo, vilket är när man får negativa effekter som sockerpiller eller annat som inte kan ge några effekter. Eller som Wikipedia uttrycker det: ”Noceboeffekten är motsatsen till placeboeffekten och innebär att negativa förväntningar hos en patient förvärrar vederbörandes symptom”. Till exempel kan man få kraftiga biverkningar av sockerpiller. Det gäller speciellt om man sagt till patienten att man kan få kraftiga biverkningar. Specificerar man att biverkningarna gäller huvudvärk så kan man vara ganska säger på att många får huvudvärk. Men om man säger att den vanligaste biverkningen är problem med magen är det magproblem som försökspersonerna rapporterar i stora mängder. Ibland måste deltagare avbryta försök på grund av att biverkningarna är så enormt kraftiga att de inte längre orkar/vill vara med. Och det trots att de alltså inte fått något som kan ge någon biverkning.
Upplevde nyligen en väldigt spännande noceboeffekt. Var på ett spinningpass på ett gym där de har pulsmätare och det finns en stor skärm längst fram där man man ser vad man har för puls och hur många procent av maxpuls man ligger på. Hade lite svårt att komma igång. Tänkte att det var för att passet börjande klockan 10.00 och jag alltid är som starkast på eftermiddagar/kvällar. Men jag tryckte på så gott jag kunde och tyckte ändå att jag fick lite tryck i pedalerna. Men på skärmen kunde jag se att jag låg kring 80 procent av maxpuls. Ibland kan det vara svårt att få upp pulsen, till exempel om man är övertränad. Men då jag verkligen inte ligger i riskzonen för överträning måste det vara något annat. Kände jag mig ändå inte lite sjuk? Jo, lite ont i halsen hade jag nog. Och jag hade ju jobbat rätt mycket den senaste tiden. Var nog tvungen att ta det lugnt. Jag kände faktiskt att jag hade en infektion i kroppen som tillsammans med mycket jobb och lite för lite sömn nu gjorde att jag inte fick upp pulsen. Kände mig lite sjuk och kraftlös.
Men halvvägs in i passet upptäckte jag något konstigt. Jag hade mest tittat på siffran för ”procent av maxpuls”. Men när jag låg på min tröskelpuls för löpning, som jag vet är 92 procent av max, visade min mätare 80 procent. Det visade sig att jag hade angivit fel maxpuls innan passet började. Så när jag satt där och var deprimerad över att det gick tungt trots att pulsen var så låg hade jag istället typ 95 procent av max, ibland lite mer. Inte konstigt att det var så jobbigt. Blev alltså så korkad att jag inte kände hur hjärtat slog snabbt utan gick endast på de ”opartiska” siffrorna på skärmen.
Gick då fram till knapparna för pulsinställning vid entrédörren och ändrade till rätt maxpuls. Och plötsligt var det ju väldigt lätt att ligga där spinninginstruktören föreslog. Att ligga och såsa runt i 85-87 procent av max var ju hur lätt som helst. Kände mig väldigt stark och det där med lite halsont eller annat larv var som bortblåst.
Har upplevt liknande saker många gånger tidigare. Som under multisporttävlingar när man inte hittar en kontroll. Man letar och letar och känner sig samtidigt så väldigt trött och sliten och orkar efter ett tag knappt jogga runt i sitt letande. Men så hittar man kontrollen plötsligt och upptäcker att man kanske inte har missat så mycket tid och då är man plötsligt väldigt stark och snabb igen. Eller när man blir passerad av någon och man omedelbart känner sig jättetrött samtidigt som man kan känna sig väldigt stark när man är den som passerar.
Slutsummering: Finns det något sedelärande i den här texten? Klart det gör. Dina tankar styr dina prestationer. Visualisering och tro på sig själv, glädje till att kunna träna och tävla och en vilja av stål som aldrig ger upp är större framgångsfaktorer än vad många tror. Och precis som med allt annat, övning ger färdighet. Om du övar på att tänka positivt och att inte ge upp blir du bättre på det. Inför en terrängtävling utanför Nairobi förra vintern pratade jag med några inhemska löpare. Alla sa samma sak: Jag känner mig jättestark och har absolut kapaciteten att vinna. Och det var inget de bara sa. Man märkte att de verkligen sa det på allvar. Att de sedan kanske kom på plats 37 var en annan sak. För efteråt var de lika positiva igen. 37-platsen var bara ett litet olycksfall i arbetet. De var lite ur form just den här dagen. Men vid nästa tävling, då kommer de helt säkert att fajtas om förstaplatsen. En positivism som för en lagomsvensk kändes väldigt exotisk.
Fotnot: Vill du läsa mer om ”skojiga” effekter av nocebo kan du gör det här: https://www.vox.com/science-and-health/2017/10/9/16435802/nocebo-effect-medicine-placeboDär kan man bland annat läsa om att ju dyrare en medicinförpackning ser ut desto fler och kraftigare biverkningar rapporteras av försökspersoner.