När man tränar barn eller själv har barn som tränar mycket kan det vara bra att komma ihåg att de funkar lite annorlunda än tonåringar och vuxna. Till exempel kan de inte förbättra sin kondition, det vill säga sin maximala syreupptagningsförmåga, eller i alla fall väldigt lite.
Redan här finns det säkert läsare av denna text som tänker på något från sin egen barndom eller något annat barn i närheten som visst blev mycket bättre på långdstanslöpning när de körde klassisk konditionsträning. För det första är det sånt som kallas ”anekdotisk bevisföring”, det vill säga bara för att du aldrig får håll sedan du bytte skomodell så betyder inte det att just den skomodellen är svaret för att alla löpare ska slippa håll. För det andra är det självklart så att barn som tränar långdistanslöpning blir bättre på långdistanslöpning. Det finns ju så många andra parametrar som påverkar prestationen. De får bättre koordination som gör att de får mer effektiva rörelsemönster, de kan träna snabbhet, muskelstyrka och anaereob förmåga (förmåga att jobba i princip utan syre, som vid sprintlopp). Det blir även en liten påverkan av syreupptaget men den kan på inget sätt mäta sig med hur man kan träna kondition från puberteten och framåt. Därför är det mycket bättre att låta barn hålla på med alla möjliga varianter av ta-fatt-lekar och krypa under/klättra över lekar och allt annat som inbegriper korta ruscher då det förbättrar sånt som faktiskt kan förbättras en hel del.
Det funkar ju så här: Ju mer blod ett hjärta kan pumpa till musklerna desto bättre kondition. Men prepubertala barn har svårt att träna hjärtat, även om det är en muskel som alla andra. En orsak till detta är att blodådrorna hos barn är relativt sett mycket större/tjockare hos barn som ännu inte kommit in i puberteten. Det betyder att även om hjärtat slår snabbare så får de inte upp blodtrycket speciellt mycket. Det går helt enkelt för lätt att pumpa runt blodet. Och utan något större motstånd som kräver högre belastning händer inte så mycket. Det blir lite som att du skulle köra bicepsträning med en hantel som väger 100 gram. Det kommer högst sannolikt inte att ge dig svällande överarm à la Schwartzenegger i sin glans dagar.
När barnet går in i puberteten händer det dock grejer. Hela kroppen utvecklas massor men hjärtats storlek snabbare och mer än blodådrorna. Med smalare ådror krävs det mer kraft och det bildas ett högre blodtryck än när barnet var yngre. Med smala, trånga ådror kör du nu din bicepsträning med en rejält mycket tyngre hantel och då kommer utvecklingen så klart mycket snabbare.
Faktum är att du sätter ribban för hjärtats utveckling och din kondition just under puberteten. För det är där du kör din styrketräning för hjärtat och kroppen låter också hjärtat växa sig större och starkare. Visst kan du alltid träna dig till bättre idrottsliga prestationer men och även som vuxen få hjärtat att bli starkare. Men det kan inte växa i storlek så som under puberteten. Det beror på att hjärtsäcken stelnar till och inte tillåter ohämmad expansion. Men kvinnor får faktiskt en chans till att bygga på hjärtat då graviditet får hjärtsäcken (och andra delar i kroppen, tänk foglossning) att mjukna vilket gör att de kan bygga på hjärtat lite till just då.
Vill man lära sig mer om träning för barn och ungdomar är boken ” Åldersanpassad fysisk träning för barn och ungdom” av Michail Tonkonogi och Helena Bellardini att rekommendera. Där skriver de om precis sånt här som jag beskrev här ovan och gav idén till den här texten.