Vill man bli bra på att springa är det bra att springa! Är man skadad springer man inte, vilket alltså är dåligt för framstegen. Det finns olika sätt att undvika skador. Att ”lyssna på kroppen” och inte förivra sig är klassiker men jättesvårt när vi nu närmar oss tiden med krokusar, sopade gator och vårdoft i skogen. Ett annat sätt är att ha flera olika skomodeller som du använder när du tränar, något som faktiskt kan minska skaderisken med 39 procent enligt en studie som just publicerats.
Lite beroende på vilken studie man har framför sig så drabbas 27-70 procent av alla löpare (motionärer och elit) av en överbelastningsskada under ett år (Feber 2009). Största delen av de löprelaterade skador handlar om just överbelastning då det lite monotona jobbet som ibland pågår under flera timmar är en klar riskfaktor. Därför är det bra att kunna variera sin träning lite. Är man motionär med lagom hög ambitionsnivå kan man med fördel göra annan träning än just löpning. Det kan man i och för sig som elitlöpare också, men i regel är det viktigt att springa rätt mycket om man vill bli riktigt, riktigt bra på löpning. Till exempel kör löpare som Mo Farah och Galen Rupp (som båda räknas till de bästa i världen på 5 000 och 10 000 meter) pass på ett löpband som finns under vattnet. Genom att de har vatten upp till bröstet blir belastningen inte alls så hög, men samtidigt är träningen väldigt grenspecifik (du blir bra på det du tränar). Ju mer slitna de känner sig desto mer tid blir det på undervattensbandet, vilket gör att de kan hålla en hög volym även är de har lättare skadekänningar.
Löpspecifik styrke- och rörlighetsträning är också bra för alla löpare. För motionärer är det inte ovanligt att man tjänar mer på rörlighetsträningen än ökad styrketräning. För saknar du tillräcklig rörlighet kommer du att jobba ineffektivt och därmed inte kunna tillgodogöra dig den styrka som du faktiskt redan har. Styrkan är i regel lite viktigare för äldre löpare (som äldre räknas du från typ 35 år) än yngre även om det är ont om löpare/kontorsslavar i åldern 40+ som har god rörlighet.
Att överbelastningsskador är färre hos terränglöpare än rena asfaltslöpare är känt sedan tidigare. En förklaring till detta som ofta nämns är att det är mjukare underlag i skogen på stadsdjungelns trottoarer. Visst är det mjukare underlaget en bidragande faktor, men det finns en hel del som talar för att det framför allt är att underlaget är så knöligt och har små, små nivåskillnader i princip hela tiden. Ena steget lutar foten lite neråt/inåt och nästa kanske aningen uppåt/utåt något som skapar lite olika rörelser inte bara i fötterna utan i resten av kroppen då man hela tiden måste parera variationerna vilket minskar monotonin.
Alltså – en varierad belastning är troligen av godo för att förhindra skador. Men man kan ju variera det man har mellan foten och marken – skon. För om varierad terräng är bra borde en varierad belastning genom att man använder sig av olika skomodeller också vara det. Det här är något man pratat om tidigare i löparkretsar, men i senaste numret av Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports publicerat en artikel om just detta – ”Can parallel use of different running shoes decrease running-related injury risk?”.
264 motionslöpare på olika nivå deltog i den 22 veckor långa studien. En del hade flera olika par skor som de varvade medan andra körde på i samma löparsko hela tiden. Naturligtvis kan de som har flera par ha ett favoritpar, men i studien såg man att de inte hade sina favoriter under mer än 58 procent av träningspassen.
Slutsatsen: De löpare som använde sig av flera olika löpskomodeller hade 39 procent lägre risk för en löprelaterad skada jämfört med de som bara hade ett par. Detta förklaras av att en variation i hur krafterna fördelas i kroppen. Det här kan vara något som låter självklart, men det är alltid bra när någon faktiskt tittat hur det ser ut. Kvalificerade gissningar (även kallat ”självklarheter eller ”sunt förnuft”) kan visserligen stämma, men kan också fullkomligt åt skogen.
ps.Bor du med någon som tycker det är fullständigt onödigt att spendera pengar på ytterligare ett par skor när du redan har ett par som funkar fint så visar du den här artikeln, lägger huvudet på sned och säger: ”Vill du att jag ska skada mig?”. Funkar även med arbetskamrater, föräldrar och alla andra som tycker att flera par skor är överdrivet.